Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Zaštita potrošača kao korisnika usluge avio prevoza


Neprijatnost poput one da putnik i kofer ne stignu istim letom na odredište je česta u avio-prevozu i zna da bude vrlo neprijatna. Iako se ovaj problem u velikom broju slučajeva rešava brzo, jer kofer stiže prvim sledećim letom, ima i drugačijih primera: da prtljag ne stigne po nekoliko dana od dolaska putnika na krajnju destinaciju. Šta putnici treba da znaju u ovom slučaju i kako da reše problem?

Putnik kome predati prtljag na odlaznom aerodromu nije stigao na krajnju destinaciju prijavljuje gubitak prtljaga na posebno označenom šalteru. Kada prijavljuje gubitak prtljaga mora da priloži avio-kartu na kojoj se nalaze nalepnice za prtljag koji je predat. Kada putnik izvrši prijavu izgubljenog prtljaga služba za potragu izdaje “zapisnik o ne prispeću prtljaga”. Zapisnik sadrži informacije o veličini, obliku i sadržaju kofera kao i kontakt podatke putnika. U slučaju oštećenja ili gubitka prtljaga putnik ima pravo na odštetu koju mu isplaćuje avio-kompanija. Montrealskom konvencijom utvrđena je maksimalna visina odštete za prtljag. Avio-kompanije takođe same određuju visinu refundacije i prihvataju samo razumne troškove, navode na sajtu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 18.04.2024.
Naslov: Redakcija