Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Prihvatljivost ponuda sa rokom izvršenja usluga manjeg od jednog dana ako je jedinica mere za rok izvršenja usluga dan


Prilikom pristupanja konkursnoj dokumentaciji u cilju kreiranja ponude za konkretnu javnu nabavku ponuđači moraju da obrate pažnju na sve elemente i uslove propisane konkursnom dokumentacijom kako bi na istu podneli prihvatljivu ponudu. Pored ispunjenja uslova za kvalitativni izbor privrednog subjekta, mora se voditi računa i o kriterijumima za dodelu ugovora.

Ovde je konkretno reč o kriterijumu za dodelu ugovora gde je naručilac kao rok za izvršenje usluge naveo: “maksimum 7 dana od dana prijema pisanog zahteva koji naručilac upućuje dobavljaču, da će najveći broj pondera dobiti ponuđači koji ponude kraći rok izvršenja usluge, da će svi ponuđači koji ponude isti rok izvršenja usluge za koji se utvrdi da je najniži dobiti maksimalan predviđen broj pondera, dok će se broj pondera za ostale ponuđače izračunavati na osnovu formule najniži ponuđeni rok izvršenja usluga/ponuđeni rok izvršenja usluga x 10.”

Složićemo se da ovako propisan kriterijum za dodelu ugovora koji se odnosi na rok za izvršenje usluge i nije baš najjasniji. Postavlja se pitanje kako to naručilac utvrđuje najniži rok ako nije propisao da je na pr. jedinica mere dan i da je najmanja jedinica mere za taj uslov jedan dan, kao što je propisao maksimalan rok izvršenja usluga 7 dana. Napomenućemo da su upravo ovakve situacije razlog da ponuđači iskoriste svoje pravo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023 - dalje: ZJN) i da se shodno članu 97. ZJN obrate naručiocu u pisanoj formi putem Portala javnih nabavki i traže od naručioca dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa dokumentacijom o nabavci, pri čemu mogu da ukažu naručiocu ukoliko smatraju da postoje nedostaci ili nepravilnosti u dokumentaciji.

Podnosilac zahteva je podneo ponudu u kojoj je kao rok za izvršenje usluge naveo 0,1 dan, međutim naručilac je prilikom dodeljivanja pondera njemu na osnovu ovog kriterijuma dodelio ponder 0 (nula). Kao objašnjenje ovakvog određivanja pondera naručilac navodi da podnosilac zahteva rok za izvršenje usluga nije iskazao u jedinici mere koja je bila predviđena konkursnom dokumentacijom.

Ovakav stav potvrđuje i rešenje Republičke komisije broj 4-00-236/2024 od 04.04.2024.godine u kome se odbija zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva i konstatuje se da je u elementu kriterijuma “rok izvršenja usluge” za koji je predviđeno da se iskazuje u danima, nije navedena mogućnost da se rok za izvršenje iskazuje manje od definisane jedinice mere: dan.

Na osnovu svega navedenog, savetujemo ponuđačima da pažljivo čitaju konkursnu dokumentaciju i da u roku postavljaju pitanja naručiocima ukoliko imaju bilo kakvih nejasnoće kako ne bi imali ovakve situacije u svojoj praksi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 25.04.2024.
Naslov: Redakcija