Zastava Bosne i Hercegovine

MODELE IZMENJENIH PRAVILNIKA O RAČUNOVODSTVU MOGUĆE JE PREUZETI IZ BAZE PARAGRAF LEX: Usklađivanje internog akta o računovodstvu izvršeno je u delu koji se odnosi na izdavanje, prihvatanje, knjiženja i kontrolu e-faktura


Obaveza usvajanja internog akta na osnovu Zakona o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr.zakon  - dalje: Zakon) propisana je odredbama člana 8. ovog zakona. U praksi, ovaj interni akt se najčešće javlja u obliku Pravilnika o računovodstvu.

Novonastale privredne okolnosti zahtevaju od pravnih lica i preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo, da usklade svoja interna akta iz oblasti računovodstva sa odredbama Zakona i odredbama Zakona o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021 i 138/2022), ili usvoje novi Pravilnik o računovodstvu, koje se odnose na račun kao verodostojnu računovodstvenu ispravu u formi elektronskog zapisa.

Kako bismo našim pretplatnicima omogućili što brže i efikasnije usklađivanje internih akata iz oblasti računovodstva, a shodno sveobuhvatnoj primeni Zakona o elektronskom fakturisanju, pripremili smo modele Pravilnika o računovodstvu koji su sastavljeni u skladu sa:

  • MRS/MSFI,
  • MSFI za MSP i
  • Pravilnikom za mikro i druga pravna lica.

Modeli se mogu preuzeti iz baze Paragraf Lex, u okviru rubrike MODELI - Porezi, računovodstvo i revizija. Podsećamo da je modele potrebno prilagoditi potrebama svakog pravnog lica odnosno preduzetnika ponaosob.

Izvor: Redakcija, 31.1.2023.