Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Da li naručilac ima pravo da zahteva od ponuđača u kriterijumima da imaju uvedene standarde minimum godinu dana pre objavljivanja poziva za podnošenje ponude?


U praksi se često susrećemo sa specifičnim uslovima, koje naručilac zahteva od privrednih subjekata koji podnose ponudu. Tako je Republička komisija u rešenju br: 4-00-637/2021 od 10.09.2021. godine, raspravljala o zahtevu iz konkursne dokumentacije, kojim je naručilac zahtevao da privredni subjekti imaju uvedene standarde u poslovanju minimum godinu dana, pre objavljivanje poziva.

Podnosilac zahteva je kroz argumentaciju u zahtevu izneo da ovakav zahtev/uslov naručioca svakako ne dovodi do toga da će usluga u predmetnom postupku javne nabavke biti pružena kvalitetnije i efikasnije, iako su standardi uvedeni godinu dana pre objave poziva za podnošenje ponude u odnosu na privredne subjekte koje iste standarde imaju uvedene kraće, ali pre isteka roka za podnošenje ponude. Republička komisija je u navedenom rešenju konstatovala “ da je uvidom u konkursnu dokumentaciju i to u deo pod nazivom “kriterijumi za kvalitativni izbor Privrednih subjekata i uputstvo kako se dokazuje ispunjenost tih kriterijuma”, utvrdila da je naručilac u istom delu pod nazivom” Standardi osiguranja kvaliteta”, zahtevao od Privrednih subjekata standarde : ISO 9001-2015, ISO 14001:20148, OH SAS 18001 (ISO 45001), ISO 22301, ISO22301, ISO 22320, ISO 27001, ISO 31001, ISO 41001, ISO 31001, ISO 41001, 45001:20148 ili odgovarajući ISO 50001 ili Excellente CME Sertifikat 3834-2 za kvalitet zavarivanja izdat na ime Privrednog subjekta. Zahtevani standardi moraju da budu uvedeni minimum godinu dana u sistem poslovanja svih Privrednih subjekata koji podnose ponude. Da je naručilac je nakon prvog rešenja Republičke komisije od 10.09.2021. godine, izmenio konkursnu dokumentaciju i to u delu koji se odnosi na osporavani kriterijum, tako da glasi “svi standardi moraju da budu uvedeni u sistem poslovanja pre isteka roka za podnošenje ponude, osim standarda ISO 9001-2015 (sistem menadžmenta kvaliteta) i ISO 27001 (sistem menadžmenta bezbednosti), koji moraju biti uvedeni u sistem poslovanja minimum godinu dana pre isteka roka za podnošenje ponude”. Nesporna je činjenica da naručilac može konkursnom dokumentacijom zahtevati standarde, posebno kada za to ima objektivnu potrebu. U konkretnom slučaju nije sporna potreba za zahtevanim standardima, već je sporan zahtev da moraju biti uvedeni minimum godinu dana pre isteka roka za podnošenje ponude. Naručilac je u odgovoru na zahtev svoju potrebu obrazložio time da su standardi veoma bitni za svako poslovanje, ovako unapred definisani način rada štedi vreme i novac i kada nije toliko očigledno. Da su ISO standardi jasno definisani radni procesi u poslovanju koje privredni subjekti moraju da poštuju, da bi očuvali nivo uvedenih standarda sa ciljem da svoja dobra, usluge ili radove učini kvalitetnijim i bezbednijim za krajnjeg korisnika. Da je naručilac dalje obrazložio da je uzimajući u obzir predmet javne nabavke i objekte u kojima se nabavka realizuje, koja je u bezbednosnom smislu osetljiva, kao i da su neki od tih objekata proglašeni za spomenike kulture, zahtevao standarde jer su za njega veoma bitni standardi.

Republička komisija je razmatrajući navode podnosioca zahteva i odgovore naručioca zauzela stav da naručilac nije izneo uverljive razloge, činjenice i dokaze u čemu se ugleda specifičnost usluge opisane u konkretnoj dokumentaciji, da naručilac svojom argumentacijom u odgovoru na zahtev za zaštitu prava, nije doveo do uverenja da će usluge u predmetnom postupku javne nabavke kvalitetnije pružiti privredni subjekat koji ima uvedene standarde po zahtevu naručioca.

Imajući u vidu da argumentacija naručioca u konkretnom slučaju javne nabavke ne opravdava potrebu za propisanim standardima, isti je po oceni Republičke komisije određen kao suprotno članu 114 Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ponuđači Srbije, 25.01.2023.
Naslov: Redakcija