Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA I O LJUDSKIM ĆELIJAMA I TKIVIMA: Poverenica uputila inicijativu za izmene zakona


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu ministarki zdravlja Danici Grujičić da se što hitnije stave u proceduru izmene i dopune Zakona o presađivanju ljudskih organa("Sl. glasnik RS", br. 57/2018 i 111/2021 - odluka US) i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima ("Sl. glasnik RS", br. 57/2018 i 111/2021 - odluka US) kako bi se što pre nastavile sve aktivnosti za rešavanje tog pitanja.

Kako ističe Brankica Janković, inicijativa je upućena kako bi se ponovo uspostavio potpuni pravni okvir i omogućila transplantacija organa i tkiva sa umrlih osoba, čime bi se spasili životi pacijenata kojima od vremena čekanja na transplantaciju zavisi ne samo kvalitet, već i sama dužina života.

Kancelariji ove nezavisne državne institucije obratilo se više građana koji su ukazali na problem u vezi sa transplantacijom organa i velikom listom čekanja, kao i činjenicu da su tokom 2021. godine transplantacije praktično stale, odnosno da je urađeno samo pet transplantacija zbog čega se oni osećaju odbačeno i diskriminisano.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 28.01.2023.
Naslov: Redakcija