Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OGRANIČENJU VISINE CENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Cena pet osnovnih životnih namirnica ograničena 60 dana. Predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine


Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 114/2021 - dalje: Uredba) važiće 60 dana, a ukoliko bude bilo potrebe država će je produžiti, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

Kandić je rekao da je Uredbom ograničena cena pet osnovnih životnih namirnica koje čine set osnovnih proizvoda u svakodnevnoj kupovini.

Navodi da su u pitanju šećer kristal, brašno tip T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i dugotrajno pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

- Planirano je da u prvom periodu Uredba važni narednih 60 dana, s tim što je Vlada Srbije ostavila mogućnost da ako se ne stabilizuje situacija na tržištu i cene nastave da rastu, da se Uredba produži i za period nakon toga - rekao je Kandić.

Na pitanje kako će država sprečiti proizvođače da sada isporučuju manje robe kojoj je ograničena cena, Kandić je istakao da su novom Uredbom proizvođači dužni da izbacuju robu u prosecima za poslednjih 12 meseci.

- Ne očekujem da ćemo morati da reagujemo na taj način i da prisiljavamo proizvođače da to rade. Mi smo obavili razgovore sa njima, ministar Branislav Nedimović je prethodnih dana bio aktivan u tom pogledu i Uredba je naišla na razumevanja i kod proizvođača i kod trgovaca. Tako da ne očekujemo da kaznama utičemo da se Uredba poštuje - rekao je Kandić.

Objašnjava da je Vlada Srbije tu Uredbu donela zbog najave poskupljenja namirnica od 1. decembra, navodeći da cene rastu zbog rasta proizvođačkih inputa.

Ističe da je cena dizel goriva, koje koriste svi poljoprivrednici, porasla 22%, đubrivo od 40 do 200%, da su visoke cene pšenice, soje, kukuruza...

- To sve utiče u lancu da proizvođačke cene budu visoke i to se kasnije reflektuje na veleprodajnu i maloprodajnu cenu i mi smo morali da reagujemo kao socijalno odgovorna vlada - naglasio je Kandić.

Na pitanje kako će odluka Vlade Srbije da privredi produži važenje postojećih cena struje uticati na proizvođače, Kandić je istakao da će ta odluka svakako olakšati proizvođačima, jer i cena struje ulazi u inpute.

Kaže da takva odluka olakšava proizvođačima da "pretrpe trenutne udare".

Izvor: Vebsajt eKapija, 01.12.2021.
Naslov: Redakcija