Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: Stanodavci imaju obavezu da kategorizuju stanove koje izdaju, plaćaju porez, a turiste prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova. Za kršenje ovih obaveza predviđene su novčane kazne do 800.000 dinara, a nadzor vrše turistički i poreski inspektori


Hotelima, hostelima i apartmanima čije iznajmljivanje se nudi turistima poslednjih nekoliko godina sve više konkurencija postaju stanovi koji se izdaju pod geslom “stan na dan”. Upućeni kažu da je zarada od izdavanja stana na dan između 10 i 20 odsto veća nego da neko nekretninu daje pod mesečni zakup. Tako se za 17 dana izdavanja stanova po ceni od, na primer, 50 evra dnevno zaradi između 350 i 400 evra.

Stanodavci imaju obavezu da kategorizuju stanove koje izdaju, plaćaju porez, a turiste prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova. Za kršenje tih obaveza, predviđene su novčane kazne, koje idu i do 800.000 dinara, a nadzor vrše turistički i poreski inspektori.

U Srbiji je izdavanje stanova na dan potpuno zamrlo tokom pandemije korona virusa, ali danas je taj posao ponovo prilično rasprostranjen. Postalo je biznis za nekoga ko ima više nekretnina za izdavanje. Stanovdavci se odlučuju za ovakav tip izdavanja stanova na dan radije nego da nekretninu izdaju mesečno pod kiriju, uglavnom zbog finansijske koristi.

Procenitelj za nekretnine Milić Đoković rekao je da stanodavac koji želi da se ozbiljno bavi izdavanjem stanova na dan treba da plati porez, tu su i troškovi tekućeg i investicionog održavanja, plaćanje određenih platformi na kojima se reklamira. Prema njegovim rečima, tu je i obaveza prema Upravi za sprečavanje pranja novca, kao i obaveza izdavanja fiskalnog računa za korišćenje usluge.

“To je preduzeće, ne možete vi sa jednim stanom, realno imate problem, možete to da radite, da improvizujete ali to je ipak biznis za malo više nekretnina”, rekao je Đoković.

Đoković kaže da se više zaradi kada se iznajmljuje stan na dan, umesto njegovog davanja u mesečni zakup i izvodi računicu.

“Praksa pokazuje da oko 51 odsto novca ostaje od neto i bruto. Ako izdajete nekretninu 50 evra dnevno, vama ostaje otprilike 25,5 ili 26 evra dnevno. Tu nekretninu iznajmljujete 60 odsto, ne možete vi da izdajete svaki dan, to je praktično nemoguće, 60 odsto izdajete. To je znači 17 dana puta 25 evra to je nekih 350 ili 400 evra, i da izdajete onako pojedinačno vi biste za taj stančić dobijali 300 ili 350 evra. Znači, zarada je negde 10 do 20 odsto veća, ali je dosta veće cimanje, 20 odsto nije malo, stvar je samo u vremenu”, rekao je Đoković.

Stanodavac Mirko Srećković kaže da je iznajmljivanje stana na dan finansijski isplativije.

“Bar do sada su bila takva iskustva, izdavao sam ranije i na mesečnom nivou, sad je nama isplativije, jeste veće cimanje sa naše strane, ali je isplativije finansijski. Cena nije fiksna, u smislu da kada neko iznajmi na više dana dobija popuste. Nije u kategoriji onih najjeftinijih, negde od 30 do 40 evra po danu”, rekao je Srećković.

Da su stanodavci uglavnom dobri saradnici, kažu i neki upravnici zgrada. Imaju zajednički interes – da zgrada bude uredna i da ne bude problema sa zakupcima. Međutim, praznici i veće grupe gostiju mogu da stvore problem.

“Tada je podložno da se prave proslave, žurke, pušta muzika, pije alkohol, što definitivno može da bude problem. Tada zovemo vlasnike, ako se on ne javi, onda obaveštavamo komunalnu inspekciju, ona može da legitimiše goste u stanu i izda mandatnu kaznu i ako postoji prekršaj da se pozove i sekretarijat za strance, milicija i druge nadležne institucije”, rekao je upravnik Ljubiša Banovački.

Đoković navodi da je veća ponuda stanova koji se iznajmljuju na dan, od tražnje za takvim vidom smeštaja.

“Zato što se to omasovilo poprilično. Ko god nije imao šta da radi ili ko god je imao malo više prostora pokušava, tu je problem što se malo beži od kategorizacije. Zakon o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) je dosta dobro uradio kategorizaciju i dobila se kategorizacija svake nekretnine koja se regularno oglašava. Problem su nama, odnosno državi oni nelegalni tzv. fejk stanovi, znači stanovi ili kuće koje se izdaju bez ikakve prateće dokumentacije, bez prijave, vi ne znate ko vam tu dolazi, ko odlazi, neprijavljeno, nit upravnicima, nit Poreskoj, ni stambenoj, ni komunalnoj, to je problem”, naglasio je Đoković.

Đoković kaže da postoji kontrola da ih sprovodi i turistička inspekcija za koju navodi da je jako dobra, zatim da postoji Komunalna milicija, regularna policija i profesionalni upravnici.

Za pravnu zaštitu stanodavaca kaže da je poprilično tanka, i da je to problem.

“Vi izdajete neku nekretninu koja vredi 100.000 evra nekome koga po prvi put vidite, preko platforme, vi ste mu ostavili tamo ključ u sefu iznad vrata, on uplatio preko računa, kad se vratite i uđete u stan možete da zateknete svašta. To je poprilično doza rizika. Ja uvek kažem, bolje da mu vidite oči i uzmite ličnu kartu, odnosno pasoš, kopirate, prijavite Poreskoj, prijavite policiji da je tu neko 24 sata i onda ste mirni, imate zaštitu, može neko drugi da ga juri, ovako ostaje samo vama da ga jurite, a to je problem”, naveo je Đoković.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 05.06.2023.
Naslov: Redakcija