Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O DUALNOM OBRAZOVANJU I O SREDNJEM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Unija poslodavaca traži izmene zakona


Na inicijativu Unije poslodavaca Srbije, započeo je rad na izmenama Zakona o dualnom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017 i 6/2020) i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2013, 101/2017, 27/2018 - dr. zakon, 6/2020, 52/2021, 129/2021 i 129/2021 - dr. zakon). Ta organizacija ocenjuje da obrazovni profili koje formira domaće školstvo, kao i znanje sa kojim đaci izlaze iz obrazovnih ustanova, "u najvećoj meri ne odgovaraju potrebama koje ima privreda".

"Trogodišnja primena Zakona o dualnom obrazovanju pokazala je da postoji prostor za unapređenje postojećih rešenja", navodi se u Polaznim osnovama za izmenu ovog zakona.

Kao primer odredbi koje se mogu poboljšati navodi se odnos časova učenja kroz rad i časova nastave u školi, zatim akreditacija poslodavca za dualno obrazovanje, plaćanje naknade za učenje kroz rad i druge.

Unija poslodavaca Srbije već duže vreme ukazuje na potrebu da se temeljno reformiše obrazovni sistem u Srbiji.

"Zato smo pokrenuli i formalnu inicijativu za izmene zakona i obrazovne prakse i sa zadovoljstvom primećujemo da je nekoliko naših predloga već našlo mesto u osnovama za izmenu zakona. To su, na primer, predlozi da se uspostavi gradacija u novčanoj nadoknadi za rad, da se uvedu subvencije za poslodavce koji učestvuju u dualnom obrazovanju, kao i da se olakša proces akreditacije preduzeća za dualno obrazovanje", saopštila je Unija poslodavaca Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 10.08.2022.
Naslov: Redakcija