Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Vožnja u papučama nije zabranjena, ali ukoliko vozač izazove saobraćajnu nezgodu, zato što mu je, na primer, papuča zapela za komandu gasa, sigurno će odgovarati. Za razliku od fizičkih lica, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara


Mada mnogi vozači veruju da je vožnja u papučama ili štiklama zabranjena, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 - dr. zakon, 87/2018, 23/2019 i 128/2020 - dr. zakon – dalje:ZOBS) ne postoje odredbe koje govore o tome u kakvoj obući bi trebalo sesti za volan.

Uprkos tome, kažnjavanje vozača u papučama je ipak moguće u slučaju saobraćajnih nezgoda, ali ova kazna se zasniva samo na slobodnoj proceni policajca.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, svojevremeno je objasnio da se može voziti u papučama, ali ukoliko vozač izazove saobraćajnu nezgodu, zato što mu je, na primer, papuča zapela za komandu gasa, sigurno će odgovarati.

Stručnjaci takođe upozoravaju da vožnja u neadekvatnoj obući ili bez obuće može da ugrozi bezbednost vozača i drugih učesnika u saobraćaju. Preporuka je da se ne vozi u obući u kojoj nemamo osećaj da smo pritisli nožne komande adekvatnom jačinom. Kada je reč o papučama, problem je i to što one mogu da skliznu sa noge i navedu vozača da ih traži pogledom što mu skreće pažnju sa puta.

Za razliku od "običnih" građana, profesionalne vozače očekuju kazne od 50.000 dinara.

- Taksisti ne smeju da nose sandale i papuče, jer nije bezbedno, ali ni šortseve i majice na bretele, jer nije kulturno. To je uređeno i odlukom o taksi prevozu, ali i našim internim pravilnicima - objasnio je svojevremeno Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije.

U drugim zemljama postoje zakonske regulative o vožnji u papučama. U Španiji i Portugaliji strogo je zabranjeno voziti u neadektvatnoj obući. U Grčkoj je, na primer, prema zakonskim propisima, za vožnju u papučama predviđena novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana.

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj pokazalo je da je vožnja u japankama odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje. Stručnjaci su izračunali da je vožnja u japankama opasnija od vožnje u cipelama sa visokom potpeticom, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu, a i manji je pritisak. Takođe, jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nportal, 09.08.2022
Naslov: Redakcija