Zastava Bosne i Hercegovine

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Udruženje pravnika Srbije nastavlja rad na izradi građanske kodifikacije


Rad na donošenju Građanskog zakonika Republike Srbije nastavljen je pod pokroviteljstvom Naučnog društva Srbije, a ovu veliku građansku kodifikaciju pripremaju stručnjaci okupljeni u Udruženju pravnika Srbije, rekao je počasni predsednik Udruženja prof. dr Miodrag Orlić na savetovanju pravnika u Budvi.

Dvadeset sedme regionalne susrete pravnika u Crnoj Gori, sa tradicionalnim naslovom “Budvanski pravnički dani”, otvorili su predsednik Udruženja pravnika Srbije prof. dr Nebojša Šarkić i predsednik Udruženja pravnika Republike Srpske akademik dr Vitomir Popović.

Potpisan je i sporazum o saradnji sa Udruženjem pravnika u privredi Republike Srbije.

Profesor Orlić je podsetio da Nacrt građanskog zakonika objedinjuje obligaciono, stvarno, nasledno i porodično pravo, kao i opšti deo.

Prof. dr Ilija Babić predložio je da nasledni ugovori ubuduće budu deo obligacionog - ugovornog prava. Reč je o ugovoru o doživotnom izdržavanju i ugovoru o ustupanju i raspodeli imovine za života. Iz prirode i sadržine ovih ugovora izviru prava i obaveze za sve ugovorne strane, pa se ne mogu smatrati delom naslednog prava, rekao je profesor Babić.

Na savetovanju je najavljen i veliki projekat izrade Pravne enciklopedije u deset tomova, na kojoj će raditi najeminentniji pravnici i institucije Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 09.06.2024.
Naslov: Redakcija