Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Potrošač ne mora da ima primerak fiskalnog računa ako je kupovina izvršena putem elektronske kartice. U tom slučaju je dovoljno da navede kada je sporni proizvod kupljen i da uloži reklamaciju. Oni koji su kupovali gotovinom imaju pravo da od prodavca traže da im izda kopiju računa koju će priložiti kao dokaz uz reklamaciju. Prodavac je dužan da takav zahtev kupca ispuni


U slučaju da kupac izgubi originalni račun, prodavac je dužan da mu izda njegovu kopiju kako bi mogao da uloži reklamaciju i zatraži povraćaj novca ili zamenu proizvoda, rekli su u Pokretu za zaštitu potrošača Srbije.

Račun u papirnoj formi, prema aktuelnom Zakonu o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021), nije potreban kao dokaz kupcima koji su ceh platiti elektronskim putem već je dovoljno da u svojoj reklamaciji naznače kada je kupovina obavljena.

Redakciju lista Danas kontaktirala je čitateljka iz Niša koja ih je obavestila o problemu sa kojim se susrela tokom kupovine.

“Nedavno sam kupila muške patike kao rođendanski poklon, ali nažalost, račun koji je izdat nije sačuvan. Kada smo posetili radnju tog 29. februara između 19 i 20 časova, platili smo gotovinom koristeći njihovu Sport Bonus karticu. Imamo jasnu predstavu o kupljenim artiklima i iznosu računa, ali nažalost, račun nije sačuvan. Primetili smo da su patike koje smo kupili izložbeni model i već tada smo videli moguće probleme sa kopčom za pertlu na desnoj patici. Međutim, imajući poverenja u popularni brend, nismo sumnjali u kvalitet proizvoda”, navodi ona.

Prema njenim rečima, nakon manje od tri meseca, patike su se raspale tačno na mestu koje je “prepoznato kao problematično”.

Ona navodi da kao potrošač ne odustaje od svojih prava: “Nastaviću da se borim za pravedno rešenje i nadam se da će nadležni u toj firmi konačno čuti i uzeti u obzir moju žalbu”.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević ističe da ona ima pravo da traži kopiju računa, da prodavac mora, shodno zakonskim rešenjima, da joj kopiju izda, a u slučaju da do toga ne dođe može da se žali nadležnima, odnosno Tržišnoj inspekciji.

“Prodavci često koriste taktiku odugovlačenja kako bi obeshrabrili i demotivisali potrošača da se založi za poštovanje svojih prava i zahteva nadoknadu štete. Zato je dobro da potrošači poznaju svoja prava, između ostalog i to da, primera radi, uopšte ne moraju da imaju primerak fiskalnog računa ako su kupovinu izvršili putem elektronske kartice. U tom slučaju je dovoljno da samo navedu kada su sporni proizvod pazarili i da ulože reklamaciju. Oni koji su kupovali gotovinom imaju pravo da zamole prodavca da im izda kopiju računa koju će priložiti kao dokaz uz reklamaciju. Naglašavam, da je prodavac dužan da takav zahtev kupca ispuni, navodi Bogosavljević i dodaje da je ova žena o problemu sa kojim se suočila trebalo da obavesti i Regionalni centar za zaštitu potrošača južne i istočne Srbije.

U slučaju da se u roku od šest meseci od kupovine proizvod ošteti, tumači se da je u pitanju fabrička greška. Ona ide na teret prodavca. Dakle, čitateljka ima pravo na reklamaciju. Ima takođe pravo da zatraži da joj se izda kopija računa. Prodavac je u obavezi da joj u pisanoj formi na reklamaciju odgovori u roku od osam dana. Ako do toga ne dođe kupac treba da obrati Tržišnoj inspekciji kako bi na taj način zaštitio svoja prava, rekao je Bogosavljević.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 11.06.2024.
Naslov: Redakcija