Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Nastavak reforme inspekcijskog nadzora


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević razgovarala je sa predsednikom Mreže inspektora Srbije Dragomanom Paunovićem o osnaživanju pozicije i uloge inspektora, preventivne i savetodavne funkcije inspekcija, kao i narednim koracima u procesu nastavka reforme inspekcijskog nadzora.

Sagovornici su zajednički konstatovali da je angažovanjem Ministarstva i Mreže učinjen značajan pomak u ovoj oblasti, ali da je potrebno još mnogo toga da se uradi kako bi se zabeležilo još veće poboljšanje i rešio problem kapaciteta inspekcijskih službi.

Predsednik Mreže inspektora Srbije Dragoman Paunović predstavio je ministarki Žarić Kovačević inicijativu Mreže inspektora Srbije kao deo druge faze reforme inspekcija, a ona je sa svoje strane istakla da je uloga inspektora veoma bitna za zakonito i pravilno postupanje u svim društvenim oblastima, te da je od izuzetnog značaja da se promoviše uloga inspektora u sistemu i u procesu sprečavanja protivzakonitih radnji.

Dodatno, na sastanku je bilo reči i o unapređenju softverskog rešenja eInspektor i njegovom uvođenju u rad pokrajinskih i lokalnih inspekcija.

Mreža inspektora Srbije je strukovna organizacija lokalnih, pokrajinskih i republičkih inspektora čiji je cilj sveukupno unapređenje položaja, samostalnosti i pravne sigurnosti, te afirmacije inspektora u sistemu javne uprave.

U zajedničkoj saradnji Mreže inspektora i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u prvoj fazi reforme inspekcijskog razvoja kroz sprovođenje različitih mera i aktivnosti, te izmenom zakonodavnog okvira, ostvareni su značajni rezultati.

Koordinaciona komisija za objedinjeni inspekcijski nadzor Vlade Republike Srbije, kojoj predsedava ministar državne uprave i lokalne samouprave, potpisala je prošle godine sa strukovnim udruženjem Mrežom inspektora Srbije Sporazum o saradnji u oblasti inspekcijskog nadzora, kojim su definisani konkretni mehanizmi međusobne saradnje.

Mreža inspektora Srbije na osnovu ovog sporazuma, između ostalog, učestvuje u reformi inspekcijskog nadzora kao i u radu Koordinacione komisije i njenih radnih grupa i to u svojstvu posmatrača, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


Izvor: Izvor: Vebsajt Vlade, 12.7.2024.
Naslov: Redakcija