Zastava Bosne i Hercegovine

U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE ISPUNJENO VIŠE OD 70 ODSTO CILJEVA: Planira se uvođenje elektronskih otpremnica i elektronskih akciza, a od 2026. godine biće uvedena i elektronska PDV prijava za automatsko vraćanje ovog poreza


“Kada smo pre 10 godina počeli borbu protiv sive ekonomije, Srbija je bila na ivici bankrota, a sada smo druga rastuća ekonomija u Evropi, bićemo domaćini Ekspa 2027. godine, a nedavno je Srbija dobila i investicioni rejting”, izjavio je Siniša Mali, ministar finansija, govoreći na sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije, povodom desetogodišnjice ove borbe. Tom prilikom je rekao i da se Srbija potpuno promenila za tih 10 godina, za šta, prema njegovim rečima, velike zasluge ima i rad Koordinacionog tela za borbu protiv sive ekonomije.

Srbija ima strategiju za borbu protiv sive ekonomije, a nakon njenog isteka sledeće godine biće doneta nova koja će važiti do 2030. godine. Ispunili smo više od 70 odsto postavljenih ciljeva – rekao je Mali i naveo najvažnije sprovedene reforme. Prva među njima je uvođenje e-fiskalizacije, pa sada fiskalne kase u realnom vremenu obaveštavaju građane i Poresku upravu da li su računi ispravni. Druga je uvođenje e-faktura, reformisan je i inspekcijski nadzor, zatim Zakon o javnim nabavkama, omogućeno bezgotovinsko plaćanje velikog broja i usluga, uređen sistem oporezivanja frilensera... Donet je i Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u poljoprivredi, lakše se dolazi do PIB-a za one koji sami pokreću biznis, a stalno se smanjuje poresko opterećenje na zarade povećanjem i neoporezivog iznosa zarade.

Mali je najavio da se u narednih godinu i po dana planira uvođenje elektronskih otpremnica i elektronskih akciza, a od 2026. godine biće uvedena elektronska PDV prijava za automatsko vraćanje ovog poreza. Na konferenciji je potpisan i Sporazum o saradnji na suzbijanju nelegalne trgovine, a potpisali su ga Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i Zoran Daljević, zamenik predsednika Koordinacionog tela i predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 11.10.2024.
Naslov: Redakcija