Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O POREZU NA DODATU VREDNOST: Lakše do poreskog oslobođenja na carini


Firme ubuduće mogu da traže poresko oslobođenje za robu koja je u carinskom skladištenju samo uz elektronsku deklaraciju, navodi se u Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 29/2024).

Trgovcima robom koja je u postupku skladištenja sada za ostvarenje tog prava više nije neophodan overen (papirni) račun za isporuku overenog od strane carinskog organa.

“Naime, od sada je potrebna samo deklaracija u elektronskom obliku, odnosno overena kopija deklaracije u papirnom obliku. Pre ove izmene bilo je neophodno dostaviti dokument i u elektronskom i u papirnom obliku”, objašnjava poreska savetnica Svetlana Sarafijanović.

Poresko oslobođenje na promet dobara i usluga po osnovu međunarodnog ugovora se može ostvariti pod uslovom da je tim ugovorom predviđeno poresko oslobođenje, uz Zakonom određene izuzetke.

Kako se dodaje u Pravilniku, “poresko oslobođenje se ostvaruje u skladu sa međunarodnim ugovorom koji se primenjuje na dan zaključenja ugovora na osnovu kojeg se vrši promet dobara i usluga, odnosno međunarodnim ugovorom koji se primenjuje na dan prometa dobara i usluga”.

Potvrdu o poreskom oslobođenju za međunarodni ugovor ubuduće mora sadržati i naziv i broj međunarodnog ugovora, kao i naziv i vrednost projekta ako se promet vrši u okviru realizacije projekta.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Anica Kovačević, 09.04.2024.
Naslov: Redakcija