Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

5,5 MIL EUR KAO PODRŠKA EU UNAPREĐENJU LOKALNE INFRASTRUKTURE


Evropska unija (EU) će preko EU PRO Plus programa podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 3. decembra 2021. do 31. januara ove godine, stiglo je ukupno 75 predloga projekata, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15% od vrednosti projekta. Takođe, lokalne samouprave su imale pravo da konkurišu za dva projekta pod uslovom da su jedan ili oba iz oblasti zdravstva i/ili socijalne zaštite. Tako će 33 lokalne samouprave kojima su odobreni projekti učestvovati u realizaciji sa 2.742.579 mil EUR, pa se ukupan budžet svih projekata procenjuje na 8.272.532 mil EUR, navodi se u saopštenju UNOPS-a.

- Na ovaj način će EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 mil EUR, a posebna pažnja će biti usmerena na ugrožene grupe stanovništva, kao i na oporavak od posledica kovida 19.

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, rekla je da su lokalne samouprave konkurisale sa prioritetnim projektima koji će unaprediti život u tim sredinama.

- Podrškom realizaciji ovih projekata lokalne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva u Srbiji kroz rekonstrukciju javnih objekata koja ne samo da će poboljšati njihovu funkcionalnost i usluge koje pružaju stanovništvu već će biti unapređena i energetska efikasnost, pristupačnost kao i zaštita životne sredine i urbana mobilnost - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Lista odobrenih projekata dostupna je ovde na internet stranici programa EU PRO Plus.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 13.05.2022.
Naslov: Redakcija