Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA: Vraćena imovina stradalih koji nemaju živih naslednika procenjena na više od 37 miliona evra


Jevrejskim opštinama u Srbiji do sada je vraćena imovina ubijenih u Holokaustu, koji nemaju žive naslednike, vredna više od 37,6 miliona evra, potvrdio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić. Kroz 177 pozitivnih rešenja, koje je donela Agencija, najviše poslovnih prostora vraćeno je u Beogradu, a poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini.

Najvrednija vraćena imovina pripadala je Janki Dajč, devojački Kon, rođenoj 1884. godine u Novom Sadu. Zna se da je bila udata za Davida Dajča iz Kule, a ubijena u Aušvicu. Iza nje je ostalo pet poslovnih prostora u beogradskoj Ulici kralja Petra, vrednih 4,38 miliona evra, koji sada pripadaju Jevrejskoj opštini (JO) Beograd.

Izuzetno bogata je bila i vojvođanska veleposednička porodica Ungar. Zanimljiva je njihova imovina na Studentskom trgu 11 - četiri poslovna prostora, koji su se vodili na Đorđa Ungara. Jevrejskoj zajednici vraćeno je i 390 hektara njiva u Novom Kneževcu, Bačkoj Topoli, Gornjoj Rogatici, Đurđinu i Staroj Moravici, koji su pripadali ovoj familiji, vrednih oko tri miliona evra! Vraćeno je i sedam poslovnih prostora u Subotici, kao i deo lokala u centru Beograda.

Sledeća po vrednosti je imovina porodice Engelman. JO Subotica vraćeno je 215 hektara oranica Engelmanovih kod Crvenke, vrednih 2,27 miliona evra i jedan poslovni prostor u Subotici, vredan 720.000 evra. Ove nekretnine vodile su se na Jenea, Pavla i Andriju. O Jeneu se zna da je 1944. deportovan u logor Bergen-Belzen, gde je ubijen. Pavle/Pol i Andrija bili su njegovi sinovi. Preživeli su rat, a Andrija se preselio u Mađarsku i postao Belani.

- Engelmanovi su bili čuvena jevrejska, plemićka porodica iz Sente, koja je pre Prvog svetskog rata posedovala više od 2.000 jutara zemlje (nešto više od 800 hektara), kao i poznati dvorac, letnjikovac Engelman - kaže Sekulić. - Postoje indicije da imaju žive potomke, koji bi u skladu Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez živih naslednika, imali pravo da potražuju od JO Subotica imovinu. Mi nismo, i pored obraćanja raznim institucijama, pa i u Mađarskoj, uspeli da ih pronađemo.

Imovina velike vrednosti pripadala je i Meludžam Miši Aladžem Isakovu - šest poslovnih prostora na beogradskom Zelenom vencu, koji su vraćeni JO Beograd. NJihova vrednost je 1,7 miliona evra. Miša Aladžem je rat proveo u Španiji sa suprugom Tinom, Italijankom. Preminuo je u emigraciji.

Izuzetno bogata je bila i porodica Vamoš iz Sombora. Jevrejskoj opštini u Somboru vraćeno je 100 hektara njiva, vrednih više od 800.000 evra, koje su pripadale porodici Vamoš.

Jevrejskim opštinama vraćeno je ukupno, kaže Sekulić, 180 objekata površine oko 12.774 kvadrata, od čega najviše u Beogradu - 132. Vraćeno je i 2.737 hektara poljoprivrednog zemljišta, a JO Zrenjanin 921 kvadratni metar neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i JO Kikinda - 1.034 kvadrata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 14.05.2022.
Naslov: Redakcija