Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "PRAVA I OBAVEZE PO ZAKONU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI": 17. maj 2022. godine


Kompanija Paragraf održala je, 17. maja 2022. godine, vebinar sa temom "Prava i obaveze po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti".

Na vebinaru je predavanje održao Zlatko Petrović - pomoćnik generalnog sekretara - Sektor za nadzor u Službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, diplomirani pravnik sa višegodišnjim iskustvom u radu organa državne uprave i na obukama u oblasti zaštite podataka o ličnosti i akreditovani predavač u oblasti zaštite podataka o ličnosti od strane Nacionalne akademije za javnu upravu.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon) počeo je da se primenjuje 21. avgusta 2019. godine.

Ovaj propis donoseo je niz obaveza za rukovaoce i obrađivače podataka, naročito za velika pravna lica koja posluju sa velikim brojem korisnika, uveo je nova prava fizičkih lica, ali i propisao oštre kazne za nepoštovanje odredbi zakona. Rukovaoci i obrađivači podataka o ličnosti u obavezi su da posluju u skladu sa odredbama Zakona.

Učesnici vebinara stekli su znanja o primeni Zakona koji prožima sve privredne i vanprivredne delatnosti, bilo je reči o obradi podataka od strane obrađivača, prekograničnom prenosu podataka kao i o drugim zanimljivim temama iz ove oblasti, a imali su priliku da i sami postave pitanje predavaču.

Vebinar je bio namenjen pravnim licima i preduzetnicima iz oblasti trgovine, bankarstva, medija, telekomunikacija, izdavaštva, osiguranja, bezbednosti, turizma, ugostiteljstva, javnim preduzećima, državnim organima i organizacijama, organima i organizacijama autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, ustanovama obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, sporta, fizičke kulture i svim drugim organizacijama i licima koji obrađuju podatke o ličnosti i čiji se podaci obrađuju.

Takođe, vebinar je bio namenjen i svim rukovodiocima i zaposlenima u pravnim, finansijsko-računovodstvenim, HR, IT i drugim službama koje u svom radu prikupljaju, obrađuju i čuvaju podatke o ličnosti korisnika proizvoda i usluga, zaposlenih i sa njima povezanih lica, saradnika i drugih fizičkih lica, kao i članovima sindikalnih organizacija, poslovnih i drugih udruženja i drugim zainteresovanim licima.

Teme vebinara bile su:

  • Zaštita podataka o ličnosti - koncept i normativa
  • Zaštita podataka o ličnosti u Republici Srbiji - postojeći mehanizmi zaštite i ilustrativni slučajevi iz prakse Poverenika
  • Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti - razlozi donošenja, postupak donošenja, opšta ocena zakonskog teksta
  • Analiza strukture Zakona
  • Opšte odredbe i načela Zakona
  • Prava lica
  • Rukovalac i obrađivač
  • Prenos podataka o ličnosti u druge države i međunarodne organizacije
  • Poverenik
  • Pravna sredstva, odgovornost i kazne
  • Posebni slučajevi obrade
  • Prelazne i završne odredbe Zakona
Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 17.5.2022.