Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Usvojene nove Smernice za procenu rizika od pranja novca


Na 16. sednici X saziva Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije usvojila Smernice za procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma i primenu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma za obveznike u nadležnosti Komisije.

Smernice Komisije se odnose na šest kategorija obveznika u nadležnosti Komisije: društva za upravljanje investicionim fondovima, brokersko-dilerska društva, ovlašćene banke, kastodi banke odnosno depozitare, društava za reviziju i samostalne revizore, kao i na pružaoce usluga povezanih sa digitalnim tokenima.

S obzirom na to da su izvršene nove izmene i dopune sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Smernice su usklađene sa tim novinama. Usklađivanje je bilo neophodno i s obzirom na novi Zakon o digitalnoj imovini ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020). Takođe, novim Smernicama je izvršeno potpuno usklađivanje sa Preporukom 15 Radne grupe za finansijsku akciju (engl. FATF – Financial Action Task Force), uz uzimanje u obzir odredbi Pete direktive EU o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Uz to, Smernice nude i konkretne primere i pomažu obveznicima da bolje razumeju rizike. Objašnjavaju kako sprovesti opštu procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u odnosu na poslovanje, kao i pojedinačnu procenu rizika koji nosi klijent sa kojim obveznici uspostavljaju poslovni odnos.

Smernice se primenjuju od dana donošenja tj. od 12. maja 2022. godine.

Izvor: Vebsajt Komisija za hartije od vrednosti, 12.05.2022.
Naslov: Redakcija