Zastava Bosne i Hercegovine

DOSTUPAN VODIČ O INTELEKTUALNOJ SVOJINI ZA STARTAPE "PREDUZETNIČKE IDEJE"


Startapima u Srbiji dostupan je prvi Vodič o intelektualnoj svojini za startape - "Preduzetničke ideje", koji im donosi neophodne smernice kako mogu koristiti sistem zaštite intelektualne svojine da bi sačuvali konkurentnost i razumeli rizike koji mogu nastati kao posledica zanemarivanja njenog značaja u poslovanju.

Prva publikacija ovog tipa za startape u Srbiji predstavljena je u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Vodič je adaptacija publikacije Svetske organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO, prilagođen sistemu i postupcima zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji, sa primerima pet domaćih privrednih subjekata. Izrađen je u okviru plana saradnje Zavoda za intelektualnu svojinu RS sa WIPO, u saradnji i uz podršku Naučno-tehnološkog parka Beograd i Švajcarskog federalnog instituta za intelektualnu svojinu kroz projekat "Tehnopark Srbija 2 - Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova".

- Za kompanije koje razvijaju tehnološke inovacije neophodno je da u poslovanje uključe i strategiju zaštite intelektualne svojine kako bi zaštitili i time sprečili njeno neovlašćeno korišćenje. Zaštita intelektualne svojine tiče se razvoja biznisa, kroz nju startapi stiču prepoznatljiv identitet, štite svoju konkurentnost na tržištu i od važnosti јe za privlačenje investicija - istaknuto je na predstavljanju ovog Vodiča.

Na događaju su predstavljeni i različiti WIPO alati za uključivanje pitanja intelektualne svojine u poslovanje startapa, dok su dve inovativne kompanije iz Srbije - Smartsy i mBrainTrain, podelile svoja iskustva u upravljanju intelektualnom svojinom u poslovanju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 15.11.2023.
Naslov: Redakcija