Zastava Bosne i Hercegovine

APR: Objavlјen Izveštaj o STO NAJ...privrednih društava u 2023. godini


Privreda Republike Srbije je, uprkos nestabilnom makroekonomskom okruženju, u 2023. godini poslovala profitabilno nastavlјajući višegodišnji trend rasta, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom, ocenjeno je u Izveštaju o STO NAJ... privrednih društava u 2023. godini koji je Agencija za privredne registre danas objavila na svojoj internet stranici. 

U Izveštaju o STO NAJ... privrednih društava u 2023. godini su, uz analizu, date liste prvih sto privrednih društava prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku. 

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima u 2023. godini ostvarilo je 29,3% poslovnih prihoda cele privrede, prosečno učestvujući u osnovnim finansijskim performansama sa 26,6% i angažujući pritom 212.480 radnika ili 16,2% od ukupnog broja zaposlenih u privrednim društvima. Celokupan iznos poslovnih prihoda generisali su veliki sistemi, od kojih je 73 bonitetno sposobno, i to jedno sa odličnim bonitetom, a njih 34 sa veoma dobrim bonitetom. Istovremeno, najveći broj ovih društava (87) izdvojio se prema visokim poslovnim prihodima i prethodne godine. 

Sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom je u posmatranom periodu realizovalo 44,4% neto dobitka celokupne privrede, dok su u glavnim finansijskim performansama učestvovala u proseku sa 25,4%, a zapošlјavala su 10,8% od ukupnog broja radnika u privredi odnosno njih 141.512. Prema visokoj profitabilnosti najviše su se istakla velika društva (86), a značajan rast neto dobitka beleže srednja (9) i mikro društva (5). Na listi sto društava prema pozitivnom neto rezultatu 70 je bonitetno sposobno, od kojih tri imaju odličan bonitet, a 52 veoma dobar bonitet. Većina društava sa ove liste (71) je bila među najprofitabilnijim i prethodne godine.

Od 111.736 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2023. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ... privrednih društava rangirana su ukupno 353 društva, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede. 

Kratak osvrt na STO NAJ... privrednih društava možete pročitati ovde

Tabela sa pregledom privrednih društava koja se nalaze na prvih pet mesta lista.

Izveštaj i prezentacija STO NAJ... privrednih društava u 2023. godini objavlјeni su u okviru dela Finansijski izveštaji – Publikacije/ STO NAJ... privrednih društava


Izvor: Vebsajt APR, 18.10.2024.
Naslov: Redakcija