Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU STATUSA VOZILA OD ISTORIJSKOG ZNAČAJA: Potvrdu o vozilu od istorijskog značaja izdavaće Agencija za bezbednost saobraćaja


Da neko vozilo u Srbiji i zvanično dobije status "vozila od istorijskog značaja" biće moguće od druge polovine januara 2025. godine. Tada, naime, počinje primena pojedinih odredbi upravo usvojenog pravilnika koji se odnosi na - oldtajmere.

“Vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer) je motorno vozilo ili priključno vozilo, koje je proizvedeno ili registrovano pre 30 i više godina, koje je u voznom stanju, održavano u originalnom ili približno originalnom stanju, i kao takvo, predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa za koje je utvrđen status vozila od istorijskog značaja, u skladu sa uslovima ovog pravilnika”, stoji u novom Pravilniku o utvrđivanju statusa vozila od istorijskog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 59/2024 - dalje: Pravilnik).

Ovo je, praktično, prvi propis kojim se uređuje kako se utvrđuje status oldtajmera, kako se taj status oduzima, kako se razvrstavaju oldtajmeri, vodi evidencija o njima, zatim kako izgleda i šta sadrži potvrda o oldtajmerima, kao propisuju bliži uslovi koje mora da ispuni pravno lice za ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti ovih vozila.

Pravilnik na snagu stupa 20. jula, dok primena pojedinih članova počinje tek po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu, što je druga polovina januara 2025.

Potvrdu o vozilu od istorijskog značaja izdavaće Agencija za bezbednost saobraćaja.

“Utvrđivanje statusa vozila od istorijskog značaja sprovodi se ispitivanjem tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila na osnovu procedure za ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila od istorijskog značaja definisane ovim pravilnikom”, navodi se u članu Pravilnika čija primena kreće tek u januaru.

A, Ispitivanje tehničkih karakteristika i očuvanosti vozila od istorijskog značaja obuhvata: proveru usaglašenosti vozila sa podnetom dokumentacijom; utvrđivanje tehničkih karakteristika vozila; utvrđivanje originalnosti vozila, odnosno očuvanosti vozila u originalnom ili približno originalnom stanju; utvrđivanje funkcionalnosti vozila sa ciljem provere da li je vozilo u voznom stanju.

Oldtajmeri se razvrstavaju u jednu od tri klase: standardno istorijsko vozilo, replika istorijskog vozila i reprodukcija istorijskog vozila.

“Reprodukcija istorijskog vozila može se smatrati vozilom od istorijskog značaja ukoliko ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom samo u slučaju da predstavlja kopiju retkog i istorijski značajnog modela vozila, uz saglasnost Agencije”, navodi se u Pravilniku.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt N1, 16.07.2024.
Naslov: Redakcija