Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJAVE ZA IPARD III DO 26. JULA 2024. GODINE


Prvi IPARD III javni poziv za Meru 1 otvoren je i trajaće do 26. jula 2024. godine. Ova mera usmerena je na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se unapredila produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Cilj je da se korisnicima omoguće tehnička poboljšanja i ulaganje u novu mehanizaciju i tehnologije, što će pomoći gazdinstvima da se usklade sa minimalnim nacionalnim uslovima i EU standardima u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja bilja, zaštite bilja i dobrobiti životinja.

IPARD Mera 1 omogućava poljoprivrednicima da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete, čime se povećava efikasnost i smanjuju troškovi proizvodnje. Modernizacija opreme i tehnologija omogućava optimizaciju radnih procesa, smanjenje gubitaka i bolju upotrebu resursa, što rezultira poboljšanjem kvantiteta i kvaliteta proizvoda, kao i dugoročnoj održivosti poljoprivrednih gazdinstava.

Za ovu meru mogu konkurisati:

- Fizička lica: Registrovani poljoprivrednici koji aktivno obavljaju poljoprivrednu delatnost

- Preduzetnici: Samostalni preduzetnici registrovani za obavljanje poljoprivredne delatnosti

- Privredna društva: Kompanije i druge pravne osobe registrovane za poljoprivredne delatnosti

- Zemljoradničke i ribarske zadruge: Zadrugarstva koja okupljaju poljoprivrednike za zajedničke aktivnosti

Svi kandidati moraju ispunjavati propisane kriterijume IPARD programa i imati adekvatnu dokumentaciju za svoje projekte

Vrste investicija koje IPARD Mera 1 pokriva uključuju nabavku traktora, mehanizacije, mašina i opreme, kao i izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju objekata. Takođe, sredstva su dostupna za opremanje objekata, uključujući sisteme za navodnjavanje, ventilaciju i druge tehnološke inovacije. IPARD Mera 1 takođe podržava investicije u obnovljive izvore energije, poput solarnih panela, vetrogeneratora i biogasnih sistema, što doprinosi održivosti i ekološkoj svesti u poljoprivredi. Troškovi angažovanja konsultanata za savetovanje i vođenje projekata takođe su obuhvaćeni ovom merom.

Podrška se dodeljuje u minimalnom iznosu od 20.000 EUR i maksimalnom iznosu od 1.000.000 EUR po zahtevu. IPARD podsticaj pokriva procenat ukupnih prihvatljivih troškova investicije: 60% za većinu projekata, 70% za investicije realizovane od strane mladih poljoprivrednika (mlađih od 40 godina na dan podnošenja zahteva) i 65% za investicije u planinskim područjima.

Dodatnih 10% može se dobiti za investicije u upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kao i za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora. Ostatak sredstava za realizaciju investicije korisnik mora obezbediti iz sopstvenih izvora ili kredita poslovnih banaka. Konsultanti pripremaju pojednostavljenu verziju biznis plana za iznose do 100.000 EUR, dok za iznose veće od 100.000 EUR prilažu složeni biznis plan. Troškovi konsultanata su obuhvaćeni opštim troškovima i refundiraju se od strane IPARD tela.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 19.07.2024.
Naslov: Redakcija