Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ KARTI: Zakon će smanjiti broj korisnika socijalne pomoći za četvrtinu


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u 2020. godini iznosila je 21,7 odsto. “Umesto da produbljuje svoju socijalnu ulogu i ide u susret socijalno ugroženim građanima, država se sve više povlači iz ove uloge”, ocenjuju u udruženju A 11 - Inicijativi za ekonomska i socijalna prava.

Programski direktor Inicijative A11 Danilo Ćurčić ocenjuje da mi trenutno u državi “kao da nemamo jasnu socijalnu politiku i zato je došla inicijativa o reformi socijalne zaštite, o unapređenju zakona, sa namerom da se ta tema pokrene”.

“Mi nemamo strategiju borbe protiv siromaštva, nemamo strategiju razvoja sistema socijalne zaštite, nemamo puno javnih politika koje su uopšteno važne za strategiju sprovođenja socijalne politike”, naglašava Ćurčić i dodaje da država mora mnogo aktivnije da pristupi problemu.

Najugroženija kategorija stanovništva su ljudi koji su korisnici sistema socijalne zaštite, koji primaju mesečno oko 8.781 dinar socijalne pomoći, i prema podacima Zavoda za socijalnu zaštitu njih je oko 215.000 u Srbiji. Među socijalno ugrožene ubrajaju se i izbeglice i raseljena lica, Romi, osobe sa invaliditetom, starije osobe, poljoprivrednici.

“Treba da se odustane od ideje da vi treba da zaradite ili odradite socijalnu pomoć. Mere socijalne politike moraju da omoguće ugroženima da što brže izađu iz siromaštva. Kroz različite programe prekvalifikacija, dokvalifikacija, nalaženjem drugih vrsta poslova, podrškom za ostvarivanje drugih prava”, predlaže Ćurčić.

U analizi situacije naš sagovornik kaže da mu izgleda kao da će sistem ići u još lošijem pravcu i da će se smanjivati broj korisnika. Prema njegovim rečima, socijalna davanja se ne povećavaju, kao ni izdvajanja iz budžeta za socijalnu pomoć, a posebno ukazuje na Zakon o socijalnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 14/2021).

“Imamo najave da će Zakon o socijalnoj karti najmanje za jednu četvrtinu smanjiti broj korisnika socijalne pomoći, zato što oni administrativno imaju primanja viša od tih 8.800 dinara, ili njihovi srodnici i druga povezana lica čiji se podaci prikupljaju kroz socijalnu kartu”, zaključuje Ćurčić.

Inicijativa A 11 organizovaće u sredu konferenciju kojoj će prisustvovati predstavnici najvažnijih državnih institucija, udruženja, sindikata i akademske zajednice, na kojoj će se razgovarati o unapređenju sistema zaštite socijalnih prava i konkretnim predlozima koje treba preduzeti tim povodom.

Izvor: Vebsajt Biznis, Stanislav Stanišić, 20.10.2021.
Naslov: Redakcija