Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU "POSTUPANJE I ODLUČIVANJE ORGANA UPRAVE U POSTUPCIMA ZA IZDAVANJE LOKACIJSKIH USLOVA, GRAĐEVINSKE I UPOTREBNE DOZVOLE": 23. jun 2022. godine


Kompanija Paragraf organizovala je dana 23. juna 2022. godine, vebinar na temu "Postupanje i odlučivanje organa uprave u postupcima za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole".

Učesnici vebinara upoznati su sa primenom propisa koji uređuju postupak izdavanja lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole kroz postupak objedinjene procedure, kao i postupak po pravnim lekovima i odlučivanje organa u drugostepenom postupku.

Učesnicima je objašnjeno drugostepeno postupanje organa uprave po prigovorima ili žalbi, kao i uslovi za podnošenje tužbe upravnom sudu. Predavač je, između ostalog, učesnicima ukazao na neke od najčešćih problema sa kojima se građani suočavaju prilikom prvostepenog postupka objedinjene procedure i na koji način da stranke što jednostavnije okončaju postupke izdavanja dokumenata potrebnih za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju objekata, odnosno izvođenjem radova.

Teme vebinara su bile:

• Izdavanje lokacijskih uslova (granice ovlašćenja nadležnog organa, pravo prigovora na lokacijske uslove i odlučivanje po prigovoru)

• Izdavanje građevinske dozvole (podnošenje zahteva za izdavanje građevinske dozvole, provera ispunjenosti formalnih uslova za postupanje po zahtevu, odbacivanje zahteva, pravo prigovora i pravo na podnošenje novog zahteva bez naplate administrativne takse i pravo žalbe)

• Izdavanje upotrebne dozvole (provera ispunjenosti formalnih uslova za postupanje po zahtevu i pravo žalbe na upotrebnu dozvolu)

• Postupanje po pravnim lekovima (prigovor i granice ovlašćenja nadležnog organa).

Predavač je bio:

• Aleksandar Dimić - samostalni savetnik u Odeljenju za upravni i upravnopravni nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 23.06.2022.