Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO RADA: Veliko interesovanje za učešće u novom onlajn programu „Prekvalifikacije za IT“


Blizu 1500 prijava stiglo je na Poziv za učešće u novom onlajn programu „Prekvalifikacije za IT“, koji je otvoren prošlog meseca. Ovaj program organizuje Kabinet predsednice Vlade u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Od prijavljenih 1489 kandidata i kandidatkinja, skoro 55% čine žene. To je veoma  značajno s obzirom da većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci. Jedan od ciljeva ove faze programa „Prekvalifikacije za IT“ bio je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT-u i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata i kandidatkinja je počeo 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika. Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata i kandidatkinja koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz „mekih“ veština (npr. pisanje CV-ja, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine, i biće održane onlajn, kako bi polaznici i polaznice iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 21.06.2022.
Naslov: Redakcija