Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Pre stupanja u poslovni odnos sa posrednikom ili agencijom za nekretnine treba proveriti da li je upisan u Registar posrednika i da li ima identifikacionu karticu koju izdaje PKS


U Srbiji se godišnje proda nekoliko desetina hiljada nekretnina – najviše stanova, ali i kuća i vikendica. Ljudi često, i za kupovinu i za prodaju, angažuju agente za nekretnine.

Slučaj koji je otkriven tokom protekle nedelje samo je jedan od primera nepažnje i neznanja – muškarac je, predstavljajući se kao agent za trgovinu nekretninama, prevario i kupca i prodavca jednog luksuznog objekta. Tako je protivpravno prisvojio čak 1.100.000 evra, što je jedna od najvećih prevara koju je u poslednjih nekoliko decenija izvršilo fizičko lice.

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kaže za RTS da građani koji žele da uđu u poslovni odnos sa agencijom za nekretnine treba pre svega da pogledaju i provere da li je agencija odnosno posrednik upisan u registar posrednika pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, osnovan u skladu sa Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013, 41/2018 i 91/2019). Upis u registar je moguć tek nakon položenog stručnog ispita.

"Ministarstvo sprovodi polaganje stručnog ispita za sva lica koja žele da se bave po zakonu prometom i posredovanjem u prodaji i izdavanju nepokretnosti", navodi Hodžić.

Naglašava da agenti moraju da ispune određene uslove kako bi dobili potvrdu da su položili stručni ispit i upisali se u registar posrednika.

Kaže da građani treba da obrate pažnju i na to da li je posrednik dobio identifikacionu karticu Privredne komore Srbije, koja je u maju prošle godine, na lični zahtev, počela agentima da izdaje kartice kao dodatni vid zaštite građana od zloupotrebe.

Hodžić navodi i da poslovanje agenata za nepokretnosti kontroliše tržišna inspekcija i da je prilikom kontrole važno videti da li su registrovani, ali i da li poseduju osiguranje kao dodatni vid zaštite klijenata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: RTS, 23.06.2022.
Naslov: Redakcija