Zastava Bosne i Hercegovine

BELA KNJIGA 2023 SAVETA STRANIH INVESTITORA: Preporuka da se pažnja usmeri na oblasti poreza, radno-pravnih propisa, digitalizaciju i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnju, borbu protiv nedozvoljene trgovine i inspekciju, zaštitu životne sredine, devizno poslovanje, farmaceutsku industriju, turizam i ugostiteljstvo


Savet stranih investitora predstavio je Belu knjigu 2023 predstavnicima Vlade Republike Srbije i privrednoj i društvenoj zajednici. Bela knjiga, koju su napisale članice Saveta, ključni je proizvod kojim, već više od dve decenije, Savet daje preporuke usmerene da podrže privredni rast i bolji životni standard građana Srbije.

Događaj je otvoren uvodnim govorima predsednika Saveta i generalnog direktora Yettela Majka Mišela, zatim uvidom u Belu knjigu i FIC indeks za 2023. godinu koje je predstavio izvršni direktor Saveta Aleksandar Ljubić, kao i obraćanjima šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Majk Mišel naveo je da 2023. godina nije bila stabilna godina te da je Savet stranih investitora potpuno svestan izazova sa kojima se Srbija suočava zbog ekonomskih i geopolitičkih uslova, kao i da postoje stvari koje se mogu učiniti, bez obzira na okolnosti.

- 122 strane kompanije iz celog sveta, koje ulažu 44 mlrd EUR i zapošljavaju više od 115 hiljada ljudi, pripremile su konkretne preporuke kako da unaprede poslovnu i investicionu klimu. Izdanje Bele knjige 2023 sastoji se od 58 članaka sa 397 preporuka koje je pripremilo 59 autora, dok je najveći napredak ostvaren u sektoru energetike - naglasio je Mišel dodajući da Savet stranih investitora ostaje pouzdan partner Vladi Republike Srbije.

- Spremni smo da damo puni doprinos kroz naše zajedničko radno telo - Radnu grupu za sprovođenje preporuka iz Bele knjige - zaključio je Mišel.

Uzimajući u obzir sve trenutne okolnosti, opšte preporuke Saveta stranih investitora sadržane u Beloj knjizi 2023. se odnose na najveće izazove za investicije: proces EU integracija Srbije, zadržavanje inflacije uz rast kamata, porast poreskog opterećenja i održivost javnog duga. U tom smislu, intenziviranje pregovora sa EU o statusu članstva Srbije ostaje ključni prioritet, da bi se harmonizovali domaći propisi sa evropskim standardima i smanjio geopolitički rizik za investicije i spoljnu trgovinu. Pored toga, neophodno je vratiti inflaciju u ciljni koridor, optimizovati fiskalno opterećenje u cilju podsticanja investicija i privrednog rasta, te smanjiti javne izdatke i dovršiti restruktuiranje infrastrukturnih preduzeća, posebno u oblasti energetike, radi održivosti adekvatnog nivoa fiskalnog deficita i javnog duga.

Ovogodišnja Bela knjiga obuhvata analizu sa glavnim preporukama u oblastima koje članice Saveta vide kao prioritetne, a to su: porezi, radno-pravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcija, zaštita životne sredine i devizno poslovanje, farmaceutska industrija i turizam i ugostiteljstvo. Prema FIC indeksu koji je objavljen u najnovijem izdanju Bele knjige, u periodu od novembra 2022. do oktobra 2023. godine, oblast sa najboljim učinkom ove godine je energetika. Sa druge strane, sektor hrane i poljoprivrede nije zabeležio napredak u protekloj godini.

U aktivnoj panel diskusiji o tome kako unaprediti poslovno i investiciono okruženje u Srbiji, mišljenja su razmenili Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 21.11.2023.
Naslov: Redakcija