Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O DRŽAVNIM ŽIGOVIMA ZA PREDMETE OD DRAGOCENIH METALA: Od 1. juna 2022. godine primenjivaće se novi državni žigovi


Novi Pravilnik o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala ("Sl. glasnik RS", br. 114/2021) počinje da se primenjuje od 1. juna 2022. godine.

Nakon što je javni poziv za izradu novih žigova završen, a ponuda prihvaćena, poznato je da će predmeti od srebra i zlata proizvedeni u našoj zemlji biti označeni srpskim simbolima. Osim ove, Zakon o predmetima od dragocenih metala ("Sl. glasnik RS", br. 47/2021 – dalje: Zakon) donosi još novina.

- Razdvajaju se obaveze proizvođača i otkupljivača -

Novim Zakonom su razrađene odredbe koje se odnose na otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala i razdvojene su obaveze proizvođača i otkupljivača.

Ključna novina Zakona je razrada otkupa upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala, uvođenje pojma otkupljivača koji otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala vrše isključivo na označenom otkupnom mestu i tom prilikom izdaju otkupni list, objašnjeno je u Ministarstvu privrede.

Dodaje se da tabla, odnosno nalepnica na mestu otkupa, mora da sadrži podatke iz registra otkupljivača, i to redni broj iz registra, poslovno ime otkupljivača, adresu sedišta i matični broj, kao i broj otkupnog mesta sa adresom.

“Na ovaj način se transparentno, na svakom otkupnom mestu, daje do znanja i inspekciji i licu koje želi da proda upotrebljavani predmet da je otkup u tom objektu legalan. Otkupljivač je dužan da prilikom otkupa predmeta ili njihovih delova izda ispravu – otkupni list licu koje je prodalo predmet od dragocenog metala, a zakonom su propisani podaci koje sadrži otkupni list”, naglašeno je u resornom Ministarstvu.

- Direkcija zadržava nadzor nad proizvođačima -

Zakonom se takođe preciziraju i odredbe koje se odnose na nadzor u oblasti predmeta od dragocenih metala.

“Direkcija za mere i dragocene metale zadržava nadležnost za vršenje nadzora nad predmetima od dragocenih metala i proizvođačima tih predmeta, a tržišni inspektori sprovode nadzor nad prometom predmeta i otkupljivačima predmeta. Zakonom je ukinuta mogućnost ovlašćivanja tela za ispitivanje i žigosanje predmeta, s obzirom na to da od 2011. godine, kada je ta mogućnost uvedena, nije bilo zainteresovanih privrednih subjekata za obavljanje tih poslova. Sada ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocenih metala sprovodi opet samo Direkcija”, obrazloženo je u Ministarstvu.

Takođe je ukinuto oročavanje važenja znaka proizvođača, uvoznika i zastupnika, koji je do sada važio 10 godina, čime se, kako napominju, olakšava poslovanje tih privrednih subjekata.

“Otkupljivač može biti svaki privredni subjekt koji je registrovan u Agenciji za privredne registre (APR), u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata, a koji je dodatno registrovan u Direkciji za mere i dragocene metale kao otkupljivač predmeta od dragocenih metala i njihovih delova. To mogu biti zlatare, zalagaonice, ali i drugi privredni subjekti koji se registruju u Direkciji”, navode iz Ministarstva.

Kako je istaknuto, potrošačima, odnosno kupcima predmeta od dragocenih metala, omogućuje se vanredno ispitivanje finoće predmeta od dragocenog metala u Direkciji, što predstavlja dodatnu zaštitu pri kupovini ovih predmeta.

- Novi žigovi za plemenite metale -

“Promenom žigova za predmete od srebra i zlata Srbija je modernizovala svoje proizvode i približila ih evropskim standardima u proizvodnji predmeta od ovih metala”, izjavio je Ljuba Jakić, vlasnik i direktor firme Insignitus gold, koja se bavi trgovinom zlatom – kupovinom investicionog zlata u inostranstvu i prodajom na domaćem tržištu.

Za predmete od zlata preuzeta je kruna sa grba Srbije. Uveden je i novi žig u obliku “Natalijine ramonde” za dukate čistoće veće od 900/1000.

Za predmete od srebra ustanovljen je jednokraki krst sa četiri ocila.

Vizuelni izgled žigova za platinu i paladijum ovom prilikom nije promenjen i ostaje isti od njihovog uvođenja 2012. godine.

Prema rečima Ljube Jakića, uvođenje novih žigova ne odnosi se na investiciono zlato (čistoće 999,9) koje se može kupiti na tržištu Srbije.

“To je slučaj jer Srbija nema svoju livnicu koja je sertifikovana od strane engleske ustanove London bullion market asocijacije, koja na svetskom nivou sertifikuje livnice koje se mogu baviti proizvodnjom investicionog zlata (čistoće 999,9, odnosno 24K). Za sada nema novosti kada će investiciono zlato moći da se proizvodi u Srbiji, tako da će se na našem tržištu nastaviti promet investicionog zlata iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, kao i do sada”, naglasio je on.

Pravilnik o državnim žigovima za predmete od dragocenih metala dostupan je na sajtu Ministarstva privrede, a Zakon o predmetima od dragocenih metala na zvaničnoj web stranici Direkcije za mere i dragocene metale.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Julijana Vincan, 22.01.2022.
Naslov: Redakcija