Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNE KONSULTACIJE O PROJEKTU "ČISTA ENERGIJA I ENERGETSKA EFIKASNOST ZA GRAĐANE U SRBIJI": Reč je projektu koji se finansira iz zajma Svetske banke, a ima za cilj poboljšanje dostupnosti za energetsku efikasnost, održivo grejanje i solarne panele na krovovima kuća u Srbiji, kao i stvaranje održivog modela finansiranja za povećanje upotrebe “zelene” energije u domaćinstvima


Ministarstvo rudarstva i energetike pozvalo je sve zainteresovane strane na javne konsultacije o projektu "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji" (SURCE projekat).

Reč je projektu vrednom 50 mil USD koji se finansira iz zajma Svetske banke, a ima za cilj poboljšanje dostupnosti za energetsku efikasnost, održivo grejanje i solarne panele na krovovima kuća u Srbiji, kao i stvaranje održivog modela finansiranja za povećanje upotrebe “zelene” energije u domaćinstvima.

Projekat je dvokomponentni. Prva komponenta vredna 45 mil USD, odnosno 38,4 mil EUR, podržaće investicije u energetsku efikasnost, održivo grejanje i krovne solarne panele na porodičnim kućama, sa fokusom na domaćinstva sa nižim prihodima koja žive u porodičnim kućama.

Finansiranje će uključivati izolaciju spoljašnjih zidova, zamenu prozora i spoljašnjih vrata, poboljšanje i izolaciju krova, ugradnju balansnih/regulacionih ventila, zamenu kotlova, zamenu goriva, ugradnju solarnih panela za sanitarnu toplu vodu i solarne fotonaponske paneliena krovu za proizvodnju električne energije.

Investicije će biti finansirane putem delimičnih grantova koje nudi Uprava za energetsku efikasnost, sprovedene kroz izabrane lokalne samouprave, i kroz delimične grantove koje lokalne samouprave nude direktno kao sufinansiranje projekta od strane korisnika zajma.

Što se tiče ulaganja u energetsku efikasnost i održivo grejanje, navodi se u dokumentima koja su na javnom uvidu, projekat će dati prioritet “lakim" i “standardnim" paketima renoviranja zgrada, zbog njihove veće isplativosti, ali neće isključiti domaćinstva koja su spremna da finansiraju samo neke mere.

"Laki" paketi za renoviranje procenjeni su na oko 2.000 EUR po domaćinstvu i uključuju zamenu prozora i vrata i izolaciju krova. Procenjuje se da će “standardni" paketi za renoviranje koštati oko 7-8.000 EUR po domaćinstvu i uključuju izolaciju zidova, zamenu kotla i zamenu/poboljšanja toplotne mreže, pored mera uključenih u lagani paket. “Napredni" paketi za renoviranje koštaju oko 12-13.000 EUR po domaćinstvu i uključuju toplotnu pumpu, solarni fotonaponski sistem i solarni kolektor, pored mera uključenih u lake i standardne pakete (isključujući zamenu kotla).

Dodaje se da će u okviru porodičnih kuća biti usvojeni dodatni kriterijumi za selekciju i prioritete (npr. prihod domaćinstva, ako je moguće, starost i strukturna/vrsta gradnje kuće, broj i klasifikacija korisnika).

Minimalni udeo granta iznosiće 50% ukupnih troškova, što odgovara udelu koji se trenutno nudi u okviru pilot projekta koji sprovodi Ministarstvo energetike, barem za početnu fazu projekta. navodi se i da će udeo granta biti povećan na osnovu vrste intervencije (prihvatljivosti investicija), kao i da bi se povećalo učešće lokalnih samouprava sa nižim prihodima.

Komponenta 2 podrazumevaće podršku razvoju skalabilnih mehanizama finansiranja i uklanjanju tržišnih barijera i za to će biti izdvojeno 5 mil EUR.

Ovde su predviđene tri podkomponente. Prva će sa milion dolara finansirati jačanje kapaciteta lokalnog tržišta, unapređenje životne sredine i jačanje javne svesti, što podrazumeva razvoj propisa koji se odnose na energetsku efikasnost, održivo grejanje i energiju iz solarnih panela na krovovima i razvoj tržišta i izgradnju kapaciteta za lokalne građevinske kompanije, kompanije za energetske usluge, komercijalne banke i lokalne samouprave za pregled, projektovanje, finansiranje i sprovođenje mera zelene energije.

Druga podkomponenta u vrednosti od 1,05 mil USD finansiraće tehničke studije u vezi sa projektom, dok će treća od 2,92 mil USD podržati aktivnosti vezane za sprovođenje predloženog projekta, odnosno podršku za nabavku projektne opreme, logistiku i plate konsultanata projekta.

Ističe se da će SURCE projekat će pokazati i niz dodatnih kumulativnih koristi ovih zelenih investicija, uključujući smanjenje zagađenja vazduha, povećanu energetsku sigurnost, otvaranje novih radnih mesta i povećanu konkurentnost privrede.

Takođe, navodi se u dokumentaciji, cilj mu je i da postavi temelje razvoja privatnog sektora za investicije u energetsku efikasnost i čistu energiju u Srbiji.

Javne konsultacije zakazane su za 2. februar.

Detaljnije na ovom linku.         

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 19.01.2022.
Naslov: Redakcija