Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNI ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA: Odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi se najranije 150, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika. Od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima, kojim su predviđene sledeće izmene: da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, do sada je bilo 120 dana, da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana, do sada je bilo 45, dodaje se novi član kojim se reguliše koordinirano sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada i odbornike skupštine gradskih opština, iz prostog razloga što je to često unosilo konfuziju i nerazumevanje kako i da li postoje onda u gradovima koji imaju gradske opštine, dakle, Beograd, Niš, Požarevac, dakle, da li na biračkom mestu imamo dva biračka odbora za izbore koji su gradski i opštinski ili jedan birački odbor itd., sada se to reguliše zakonom i treći član reguliše pitanje stupanja na snagu ovog zakona, gde kaže da će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku” Republike Srbije.

Sve ovo i sve ove izmene su posledica razgovora koji su vođeni u prethodnim nedeljama između predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije zajedno sa ljudima iz nevladinog sektora. Zahtev je bio da izbori budu održani u isto vreme.

Ovim izmenama i dopunama omogućićemo glasanje 2. juna u gradu Beogradu i svim onim lokalnim samoupravama koje u decembru nisu imale izbore, naveo je narodni poslanik Milenko Jovanov, obrazlažući Predlog zakona.


Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 22.04.2024.
Naslov: Redakcija