Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Unapređenje digitalne bezbednosti i zaštite informacija


Republički geodetski zavod je preduzeo značajan korak ka unapređenju digitalne bezbednosti i sigurnosti podataka građana Srbije implementacijom ISO standarda za zaštitu i bezbednost informacija. Ova inicijativa, koja se sprovodi u partnerstvu sa Institutom za standarde i tehnologije, ima za cilj usklađivanje RGZ-ovih usluga sa međunarodnim standardima informacione bezbednosti, zaštite ličnih podataka i kontrole kvaliteta.

Nakon uspešno završene obuke zaposlenih, RGZ je dobio 6 sertifikovanih eksperata za implementaciju međunarodnih standarda ISO 27001 i ISO 27701, kao i 20 stručnjaka za sprovođenje kvaliteta poslovanja unutar institucije. Implementacija standarda se nastavlja obukom načelnika službi za katastar, koja je započeta 23. maja.

Republički geodetski zavod, kao društveno odgovorna državna institucija, uvodi ove standarde kao potvrdu svoje težnje za proširenjem i jačanjem regulisanog tržišta nepokretnosti, gde upis u katastar nepokretnosti predstavlja jedini siguran garant sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima.

Usklađivanje sa međunarodnim standardima omogućuje RGZ-u da podigne kvalitet, efikasnost, bezbednost i održivost podataka i poslovanja na još viši nivo, što će dodatno unaprediti sigurnost podataka građana Srbije, koji se već izdvaja kao jedna od najboljih u svetu. Podsećamo da se prema izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija, u pogledu sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima, Srbija nalazi na 10. mestu u Evropi i 14. mestu u svetu.

RGZ ostaje posvećen pružanju visokog nivoa usluga građanima i privredi, uz istovremeno obezbeđivanje visokih standarda bezbednosti i zaštite informacija. Implementacija ISO standarda predstavlja važan korak u tom pravcu, a RGZ će nastaviti da ulaže napore kako bi unapredio svoje kapacitete i uskladio se sa najnovijim globalnim standardima.


Izvor: Vebsajt Republički geodetski zavod, 23.05.2023.
Naslov: Redakcija