Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O ODREĐIVANJU KRITERIJUMA ZA DODELU PODSTICAJA RADI PRIVLAČENJA DIREKTNIH ULAGANJA: Podignut prag za minimalno ulaganje na 300.000 evra


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja ("Sl. glasnik RS", br. 39/2023 – dalje: Uredba), kojom je podigla prag za potrebno minimalno ulaganje. Naime, da bi investitor mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 EUR, umesto dosadašnjih 100.000 EUR. Takođe, izmenjena uredba ukinula je i podelu lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti, već je teritorija Srbije podeljena na pet regiona: Beogradski region, Region Vojvodine, Region Šumadije i Zapadne Srbije, Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosovo i Metohija.

Na podsticaj države investitori u Beogradskom regionu mogu da računaju ukoliko planiraju da ulože minimalno pola miliona evra i zaposle najmanje 50 radnika, dok je taj prag za Vojvodinu niži, te je potrebno ulaganje od 400.000 EUR i otvaranje 40 radnih mesta.

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, država će podržati one investicione projekte gde su ulaganja minimalno 300.000 EUR i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme.

Podsetimo, minimalno ulaganje, propisano Uredbom koja je do sada važila, iznosilo je 100.000 EUR i 10 novih zaposlenih, u onim jedinicama lokalne samouprave koje su prema stepenu razvijenosti razvrstane u devastirana područja.

Novom Uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od 5 mil EUR, rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Investitori će ubuduće po radniku moći da dobiju 20% opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 EUR, ukoliko investiciju planiraju u Beogradskom regionu. Za novozaposlene u Vojvodini sleduje 25% opravdanih troškova bruto zarada, a najviše po 3.000 EUR.

U regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i na Kosovu i Metohiji, budući investitori imaće pravo na 30% opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 EUR.

Podsetimo, Uredbom koja je do sada bila na snazi, investitori su mogli da dobiju najviše do 7.000 EUR po novootvorenom radnom mestu u jedinici lokalne samouprave koja prema stepenu razvijenosti spada u devastirano područje.

Izmenjenom uredbom pažnja je poklonjena i tehnologijama sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, a definisan je i investicioni projekat sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

- Tehnologije sa minimalnim uticajem na životnu sredinu jesu tehnologije obnovljivih izvora energije, skladištenja električne i toplotne energije, toplotne pumpe, mrežne tehnologije, tehnologije obnovljivih goriva nebiološkog porekla, tehnologije održivih alternativnih goriva, elektrolizirajuće i gorive ćelije, napredne tehnologije za proizvodnju energije putem nuklearnih procesa sa minimalnim otpadom iz ciklusa goriva, tehnologije zadržavanja, korišćenja i čuvanja ugljeničnih jedinjenja, i tehnologije energetske efikasnosti povezane sa energetskim sistemom. Odnose se na finalni proizvod, specifičnu komponentu i specifičnu opremu koja se primarno koristi za proizvodnju tih proizvoda - piše u Uredbi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 23.05.2023.
Naslov: Redakcija