Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Troškove sanacija krovova i fasada će finansirati svi stanari


Već pet godina stambene zajednice u Srbiji su u obavezi da imaju upravnika. U većini zgrada taj posao obavljaju profesionalni upravnici, jer od stanara ili niko nije hteo da preuzme ovu obavezu ili nisu mogli da se dogovore ko će biti na toj funkciji.

Koliko je važna uloga upravnika zgrade - postalo je jasno kada su najavljene izmene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon) i definisanje uloge profesionalnih upravnika. Ove izmene zakona možda će iz korena promeniti to ko sme da bude upravnik zgrade, ali i koje odgovornosti imaju stanari!

Šta tačno donosi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, objasnio je Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika.

- Novim zakonom je malo bolje izvršena definicija određenih odgovornosti. Kako odgovornosti profesionalnog upravnika, tako i odgovornosti upravnika iz redova stanara. Krov je zajednički deo zgrade, odgovornost je kompletno svih stanara. Ako sanacija košta 23.000 evra, stanari će to plaćati po metru kvadratnom stana i moći će da ide, otplata do pet godina - rekao je Ljubiša Banovački i objasnio da neće istu cifru plaćati vlasnici manjih i većih stanova:

To znači da će onaj ko ima stan od 20 kvadrata, plaćati jednu cenu dok će neko ko ima stan od 100 kvadrata, plaćati drugu cenu. Tri puta jeftinije, zato što mu je i stan tri puta manji. Veći stanovi zahvataju veći deo fasade, veći deo krova, tako da će više ih da plate - objasnio je.

Svi građani su pozvani da daju svoje primedbe tokom javne rasprave koje mogu ući u Nacrt zakona.

- Zakon i sada dosta toga definiše, popravku krovova, načina koji se popravlja, ko se učestvuje u tome, ali izmenama i dopunama zakona za ovih šest godina koliko traje upravljanje stambenim zajednicama viđene su određeni propusti. Malo bolje da se definišu određene stvari kao što je, na primer, osiguranje zgrade koje je do sada predviđeno zakonom da vi možete da osigurate i vaš krov u toku radova, posle radova, lift. Da osigurate zajedničke delove, na primer fasada, ako padne deo fasade na kola i nešto, osiguranje prema trećim licima. Tim osiguranjem vi ćete znači dobiti određena sredstva i biće refundirano to treće lice. Sadašnjim zakonom znači je predviđeno osiguranje, izmenama i dopunama, to će biti obavezno osiguranje zajedničkih delova zgrada, uključujući i treće lice - objasnio je Banovački.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 21.09.2023.
Naslov: Redakcija