Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za upotrebu i korišćenje sredstava za rad koji su u vlasništvu zaposlenih


U prvoj godini pandemije, u Srbiji je više od 200.000 zaposlenih bilo upućeno na rad od kuće. Sada se situacija drastično promenila, pa su se gotovo svi vratili na posao. Najnovije “Infostudovo” istraživanje tržišta rada, u kojem je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije, pokazalo je da, kao i prošle godine, dve trećine ispitanika (57 odsto) ne radi od kuće.

- Oni su istakli da im radna pozicija ne dozvoljava rad od kuće, dok je 23 odsto učesnika kazalo da, iako im posao dozvoljava rad od kuće, ipak su se opredelili za rad iz kancelarije. Svega osam procenata ispitanika radi u potpunosti od kuće, dok 12 procenata posluje po hibridnom modelu rada - navode u “Infostudu”.

U svetu je situacija neznatno drugačija. Čak 66 odsto radnika u kancelariji provodi pet dana nedeljno, što je dramatično više u odnosu na 41 procenat zaposlenih koji su u radnim prostorijama provodili puno radno vreme u toku prošle godine. Izveštaj kompanije “Ovl labs”, u okviru kojeg je ovog leta anketirano 2.000 radnika sa punim radnim vremenom, otkriva da je 26 odsto radnika radilo hibridno ove godine, a samo sedam procenata potpuno na daljinu.

Ipak, Amerikanci misle drugačije. Uprkos inflaciji i rastu troškova života, gotovo dve trećine američkih radnika bilo bi spremno da prihvati i smanjenje plate da bi mogli da rade na daljinu, pokazalo je nedavno istraživanje “Fleks džobsa”, sprovedeno na više od 8.400 ljudi. Tamošnji radnici, njih petina, rekli su da bi žrtvovali i do 20 odsto svoje plate kako bi mogli da rade na daljinu, a svaki deseti je kazao da bi se odrekao i više od 20 odsto svoje zarade zbog takvog cilja.

U Srbiji Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje) inače jasno propisuje da su poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za upotrebu i korišćenje sredstava za rad koji su u vlasništvu zaposlenih. U anketi Centra za istraživanje javnih politika “Svevideće oko: Kako je rad na daljinu otvorio vrata za sveprisutnost poslodavaca u životu radnika”, međutim, samo 15 odsto poslodavaca je izjavilo da isplaćuje takvu vrstu naknade, a takođe se pokazalo da zaposleni najčešće koriste sto i stolice u svom vlasništvu, bez nadoknade troškova od strane kompanije. Istraživači centra prvenstveno su se fokusirali na nadzor radnika na radu od kuće. Pokazalo se da većina poslodavaca prati rad onih koji rade od kuće, na isti način na koji je to činila i dok su oni radili u prostorijama poslodavaca. Najveći broj rukovodilaca rad zaposlenih prati putem usmenih i pismenih izveštaja koje im zaposleni dostavljaju, a pokazalo se da poslodavci nagledaju i-mejl korespodenciju zaposlenih, prate korišćenje službenih vozila i telefona, koriste aplikacije za praćenje efikasnosti rada, video nadzor, a deo njih prati i aktivnost zaposlenih na internetu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 23.11.2023.
Naslov: Redakcija