Zastava Bosne i Hercegovine

GRAĐANI SRBIJE TRENUTNO OTPLAĆUJU 13 MILIJARDI EVRA RAZNIH KREDITA


Građani i firme bankama u Srbiji otplaćuju kredite u vrednosti od 3.542 milijarde dinara, što je oko 30 milijardi evra, pokazuju podaci Kreditnog biroa.

Najveći deo ovih kredita (stanje na dan 31. maj 2024), odnosi se na preduzeća – gotovo dve hiljade milijardi dinara (1.928 milijardi dinara, odnosno više od 16 milijardi evra). Građani trenutno otplaćuju 1.540 milijardi dinara raznih kredita, što je oko 13 milijardi evra, dok se najmanji deo, „svega“ 73,8 milijardi dinara (oko 629 miliona evra) odnosi na zajmove koje otplaćuju preduzetnici.

Za godinu dana – od maja prošle, do maja ove godine, zaduženost građana porasla je za 4,4 odsto, dok su preduzeća uvećala zaduživanje za 5,7 odsto.

Kada je reč o strukturi kredita, najviše novca smo zajmili za kredite – u kešu. Na gotovinske kredite, naime, odnosi se više od 725 miijardi dinara duga.

Slede stambeni krediti koje otplaćujemo u ukupnom iznosu od 669 milijardi dinara, pa tek onda poljoprivredni (90,4 milijarde dinara), potrošački (18,9 milijardi dinara) i ostali krediti (36,8 milijardi dinara).

Na kraju maja po kreditnim karticama bili smo dužni 32,9 milijardi dinara i to je tek trećina ukupnog limita koji su banke građanima odobile za korišćenje „na odloženo“ sa i bez kamate (iznos limita je 100 milijardi dinara).

Građanima su banke odobile još i 44 milijarde dinara na ime „dozvoljenih minusa“, dok dug po osnovu automobila i drugih predmeta kupljenih „na lizing“ iznosi 10,5 milijardi dinara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvod iz vesti, Izvor: Vebsajt N1, D.K., 30.6.2024.
Naslov: Redakcija