Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Računovođe nezadovoljne sistemom e-faktura i traže hitne izmene Zakona


Reforma je dobra onoliko koliko olakša posao i život onima na koje se odnosi, a u slučaju Sistema elektronskih faktura (SEF), 95% računovođa potpuno je nezadovoljno uvođenjem e-faktura u Srbiji. Više stotina njih je u anketi koju je sprovela Računovodstvena komora Srbije (RKS) navelo da im je dupliran posao i da su uvedeni u pravnu nesigurnost kao i poreski obveznici za koje vode poslovne knjige. RKS zbog toga traži hitne izmene Zakona o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021, 129/2021, 138/2022 i 92/2023).

Predsednica Računovodstvene komore Srbije mr Snežana Mitrović kaže da se reformom uvođenja e-faktura koja, kako tvrdi, sadrži sistemske greške i usložnjava poslovni ambijent, ruši načelo zakonitosti u računovodstvenim i PDV evidencijama, ali da se i državi pravi šteta. Ona tvrdi da su PDV evidencije u Srbiji najsloženije na Balkanu i u Evropi i da zbog toga obveznici izlaze iz sistema, što utiče na naplatu PDV-a.

Knjigovođe već duže upozoravaju da je Zakon o elektronskom fakturisanju u koliziji sa važnim sistemskim zakonima – Zakonom o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019 i 44/2021 - dr. zakon) i Zakonom o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 5/2015 - usklađeni din. izn., 83/2015, 5/2016 - usklađeni din. izn., 108/2016, 7/2017 - usklađeni din. izn., 113/2017, 13/2018 - usklađeni din. izn., 30/2018, 4/2019 - usklađeni din. izn., 72/2019, 8/2020 - usklađeni din. izn., 153/2020 i 138/2022) i da je štetan i otežava rad svim obveznicima.

Predsednica RKS smatra da od početka sve što se radi nije utemeljeno ni na evropskoj direktivi, jer ona preporučuje e-fakture samo za javni sektor.

- Srbija je donela nacionalni standard i jedina je zemlja u Evropi koja ima ovaj sistem i za privatni sektor, a ne samo za budžetske korisnike. Cilj ove reforme je trebalo da bude smanjenje troškova, unapređenje procedure od prodavca prema kupcu i povećana naplata PDV-a, ali on nije postignut. Naprotiv – dupliran je rad, povećani su troškovi PDV obveznika i računovođa i uvedeni su u potpunu pravnu nesigurnost - kaže ona.

Mitrović tvrdi da je regulatorni okvir vezan za PDV evidenciju, obrazac POPDV i Zakon o elektronskom fakturisanju, unazadio poslovni ambijent i dodaje da je to uvideo i Fiskalni savet, koji je saopštio da je 40 milijardi dinara PDV-a manje uplaćeno u 2023.

- To je posledica e-faktura i pogrešne reforme, jer nisu prihvatili stručne predloge za PDV evidencije koje sam sačinila još 2017. i više puta ponovila i u Ministarstvu finansija na sastancima, kao i prilikom donošenja ovog štetnog zakona. Moram da podsetim da je reforma objedinjene naplate, koju sam inicirala, sprovedena u saradnji sa Poreskom upravom, za samo godinu dana, sa punom primenom od 1. marta 2014. Ona je vratila kontrolu u naplati poreza i doprinosa koja nije postojala 11 godina od ukidanja ZOP-SDK, gde je u prvoj godini primene, u Fond PIO uplaćeno 49 milijardi dinara više doprinosa za PIO. To se nastavilo u kasnijim godinama još i više, po osnovu novozaposlenih radnika, gde je ogromno povećanje u naplati poreza i doprinosa - kaže Mitrović.

Ona napominje da računovođe ne žele da kritikuju softversko rešenje, koje razvija Ministarstvo finansija za sistem e-faktura, jer smatra da ono ne može da se uradi dobro ako znamo da je zakonski okvir loš.

Predsednica RKS ističe da računovođe traže da se povežu baze podataka SEF, Uprave carina i SUR (sistem ulaznih fiskalnih računa u PU) i da se rok izdavanja faktura uskladi sa Zakonom o računovodstvu.

- Poreska uprava je kičmeni stub države Srbije, a Sistem elektronskih faktura se nalazi van nje. Imate fiskalizaciju, sistem ulaznih fiskalnih računa, koji se nalazi u PU, a SEF sa njim nije povezan. Kada neko radi u bolnici i za gotovinu kupi robu, hemiju ili nešto drugo, market mu izdaje fiskalni isečak, ali nema prava da izda e-fakturu. Taj fiskalni isečak ide u PU, ali da bi javni sektor platio, on mora imati e-fakturu. Javni sektor po tom fiskalnom računu mora da podnese zahtev, odnosno da donese izjavu u maloprodaju, da traži e-fakturu. To je procedura od tri ili četiri koraka, a da je sve povezano, to bi se izbeglo - ukazuje Mitrović.

Primena je pokazala i da je neophodno da se usklade rokovi za izdavanje faktura, jer je po jednom zakonu on 10, a po drugom 20 dana.

- U Zakonu o računovodstvu od kada ste kupili robu, imate rok pet dana da izdate fakturu, a potom još pet dana da proknjižite. Po Članu 57, ako tako ne vodite poslovne knjige pravno lice plaća kaznu od milion do tri miliona dinara. Ali, Zakon o elektronskom fakturisanju propisuje da se e-faktura odobri najkasnije u roku od 15 dana, a ako se to ne dogodi, da se da prostor još pet dana, što je ukupno 20 dana - objašnjava Mitrović.

Ona dodaje da RKS zbog toga traži i da se neodobrene e-fakture posle određenog roka, a predlažu pet dana, tretiraju kao da ih je kupac prihvatio ako roba nije vraćena i promet usluga nije osporen. Objašnjava da je to važno, jer u suprotnom računovođa rizikuje krivičnu odgovornost ukoliko nije ispoštovan rok iz Zakona o računovodstvu i ako se pri tom utvrdi da se radi o utaji poreza. Podseća da Zakon o elektronskom fakturisanju propisuje drugi rok za odobravanje e-fakture, čime računovođa ne može da primeni načelo zakonitosti propisano Zakonom o računovodstvu, vezano za rok knjiženja fakture.

Računovođe, takođe, zahtevaju da se ukinu zbirne i pojedinačne PDV evidencije na SEF-u i da obveznici PDV-a izdaju e-fakture svim kupcima, bez obzira da li su ili nisu u sistemu PDV-a.

- Zato što je zakon loše postavljen i nisu povezane baze podataka, od računovođa se traži da unose do 10. u mesecu za prethodni mesec pojedinačne i zbirne evidencije za sav obračunati PDV koji se ne vidi na fakturama na SEF-u. To se dešava kada je obveznik primalac dobara, na primer u građevini. Dolazite u situaciju da računovođe rade unos manuelno, a to je dupli posao - objašnjava predsednica RKS.

Ona napominje da PDV evidencije na SEF-u nisu usaglašene sa glavnom knjigom koja se vodi prema Zakonu o računovodstvu. Smatra da je neophodno da se one unaprede, kroz unapređenu PDV prijavu, koja će se zbirno moći da se formira i na SEF-u i koja će biti uporediva sa podacima u PDV evidencijama u glavnoj knjizi, za određeni poreski period na osnovu izdatih e-faktura i unetih poreskih obaveza i oslobođenja.

- Neko SEF-om pokušava da omalovaži ili da umanji vrednost glavnoj knjizi, koja ima najveći značaj, prema Zakonu o računovodstvu. Sve što se dostavi PU, pa i to što bude evidentirano na SEF-u, kao e-faktura mora biti sadržano u glavnoj knjizi. Ona služi za finansijsko izveštavanje za poreski postupak, za sudske postupke, za prekoračenje u plaćanju valute, za proveru da li je neko napravio neku zloupotrebu, da li ima fantomskih firmi, da li ima lažnih faktura. Prema Zakonu o računovodstvu, kontni okvir je kao sveto pismo u duhovnosti, a neko to ne razume - smatra predsednica RKS.

Računovođe traže i da se izmene odredbe vezano za unos na SEF ulaznih dokumenata od 1. septembra, dok se u celosti ne provede sistemska reforma i dok SEF ne bude u okviru Posebnog informacionog sistema Poreske uprave. Jedan od zahteva RKS je i da se izmeni Pravilnik koji uređuje PDV evidencije i da se ukine obrazac POPDV.

- Poreska prijava u Srbiji ima 166 polja, a najveća poreska prijava u Nemačkoj ima 36 i to je standard koji preporučuje i Evropska komisija. To se smatra efikasnošću u poslovanju i PDV evidencijama, a kod nas je pet puta komplikovanije, sa većim obimom posla. Računovođe su dovedene pred zid, kada ne mogu primeniti zakone, a izloženi su potencijalnim kaznama i riziku da izgube pravo da vode poslovne knjige. Ovo neko radi ili iz neznanja ili iz nekog interesa protiv države, ali to bi trebalo neko drugi da ustanovi - smatra Snežana Mitrović.

Struka traži i da se ukinu kaznene mere za evidencije na SEF-u prema Zakonu o elektronskom fakturisanju, gde se za PDV evidencije i za računovodstvene evidencije na osnovu e-fakture primenjuju kaznene mere prema Zakonu o PDV i Zakonu o računovodstvu.

Računovođe tvrde da su iscrpeli sve instrumente borbe i podsećaju da su na propuste ukazivali još dok je ovaj propis bio u proceduri – od nacrta zakona, kada su dostavili stručne inicijative u Ministarstvo finansija i Vladu Srbije. Posle stručnog skupa 23. maja, obratili su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da kao potpisnik Zakona o elektronskom fakturisanju, koji je, kako tvrde, proizveo sistemske probleme u radu sa nesagledivim posledicama, uvaži njihove stručne predloge i da nalog da se zakon izmeni. I čekaju odgovor.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 17.07.2024.
Naslov: Redakcija